Πρότυπο Κέντρο Μαστού

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και στις υπόλοιπες μαστολογικές παθήσεις, δημιουργήθηκε το Πρότυπο Κέντρο Μαστού mymastos.gr.

Εξετάσεις Προληπτικού Ελέγχου

Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι…

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στις γυναίκες.
Στη διάρκεια της ζωής της, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στο μαστό.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ετησίως.
Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη διάγνωση, η πιο ουσιαστική προστασία, αποτελεί υποχρέωση κάθε σύγχρονης γυναίκας.
Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με επιτυχία εάν διαγνωσθεί έγκαιρα.

Η ολοκληρωμένη διαδικασία διαγνωστικού ελέγχου στο Πρότυπο Κέντρο Μαστού, περιλαμβάνει

Μαστογραφία

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η εξέταση εκλογής για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Έχει την ικανότητα να μας δείχνει βλάβες προτού δώσουν κλινικά συμπτώματα. Για το λόγο αυτό αποτελεί την εξέταση εκλογής στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, με δύο λήψεις για κάθε μαστό. Μια κεφαλουραία (CC) και μία λοξή (ΜLO). Όταν απαιτείται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος γίνονται πρόσθετες μαστογραφικές λήψεις, όπως μεγεθυντικές, εντοπιστικές, αμιγώς πλάγιες κ.λπ.

Συστήνεται ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος για τις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών ή αναλόγως του ιστορικού τους από την ηλικία που κρίνει ο ειδικός ιατρός.

Υπέρηχος Μαστού

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του μαστού, δεν έχει ακτινοβολία και χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στον προληπτικό και στον διαγνωστικό έλεγχο του μαστού. Συμπληρώνει τη ψηφιακή μαστογραφία, διευκρινίζοντας τα ευρήματα της (αύξηση της ευαισθησίας), αναλύοντας την επιπροβολή των ιστών ή αναδεικνύοντας την παθολογία της εξεταζόμενης περιοχής.

Στις περιπτώσεις γυναικών με πυκνό μαστό, όπου η ευαισθησία της μαστογραφίας είναι χαμηλή μπορεί να μας δώσει πολύτιμες κλινικές πληροφορίες.

Μαγνητική Τομογραφία Μαστού (MRI Μαστού)

Είναι ένα χρήσιμο διαγνωστικό όπλο, το οποίο επί παρουσίας ενδείξεων μπορεί να μας βοηθήσει συμπληρωματικά της μαστογραφίας και του υπερήχου.

Χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στον προληπτικό έλεγχο – screening:

  • στους πυκνούς μαστούς,
  • στον μετεγχειρητικό μαστό,
  • στην ύπαρξη ενθεμάτων μαστού,

Αλλά και στο διαγνωστικό έλεγχο:

  • προς αποκλεισμό πολυεστιακότητας της κακοήθειας
  • αναζήτηση πρωτοπαθούς εστίας
  • ύποπτης λεμφαδενοπάθειας κ.λ.π.

Κλινική Εξέταση

Η κλινική εξέταση αποτελεί τη βασική διαγνωστική προσέγγιση για τις παθήσεις του μαστού.

Διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό ο οποίος από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις ακτινολογικές εξετάσεις (μαστογραφία, υπέρηχος) θα προσεγγίσει διαγνωστικά το κάθε πρόβλημα.

Τεστ ΠΑΠ Μαστού

Το Breast Pap Halo Test απευθύνεται σε γυναίκες 25+ που δεν υποβάλλονται ακόμα σε μαστογραφία. Σε περιπτώσεις με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, η εξέταση προτείνεται από την ηλικία των 18 ετών. Το Breast Pap Halo Test, είναι εγκεκριμένο από το 2007 από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από το 2008, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CE mark).

Το τεστ Παπ μαστού HALO, είναι μία μη επεμβατική, εντελώς ατραυματική, ακίνδυνη, καλώς ανεκτή και χωρίς καμία ακτινοβολία, μέθοδος συλλογής υγρού από τους γαλακτοφόρους πόρους, που είναι και το σημείο ανάπτυξης των περισσότερων καρκίνων (95%). Μέσω της συλλογής αυτής, αξιολογείται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εφτά με οχτώ χρόνια προτού εκείνος αναπτυχθεί και εντοπιστεί στη μαστογραφία.

Η εξέταση διαρκεί περίπου 5 λεπτά και δεν είναι επίπονη. Γίνεται με τη χρήση ενός μηχανήματος, τελευταίας τεχνολογίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την εξεταζόμενη και είναι ιδιαίτερα προσιτή.

Συνίσταται να γίνεται κάθε χρόνο.

Βιοψία

Σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να λάβουμε υλικό για κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση από μια ύποπτη περιοχή.

FNA, δια λεπτής βελόνης λαμβάνεται κυτταρολογικό υλικό (κυτταρολογικό εργαστήριο).

CORE, δια κόπτουσας βελόνης υπό τοπικής αναισθησίας, λαμβάνεται ιστολογικό υλικό (παθολογοανατομικό εργαστήριο).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι λήψης βιοψίας

  1. Καθοδηγούμενη υπό μαστογραφικό έλεγχο
  2. Καθοδηγούμενη υπό υπερηχογραφικό έλεγχο
  3. Καθοδηγούμενη υπό μαγνητικό τομογράφο
  4. Χειρουργική βιοψία με αφαίρεση τμήματος της βλάβης και ιστολογική εξέταση (προς κατάργηση)

Σημάνσεις

Προεγχειρητικές

  • Με διαδερμικό σύρμα-HOOK WIRE
  • Με δερμογραφισμό

Προ χημειοθεραπείας ή μετά από βιοψία

Με εισαγωγή εντός της βλάβης ειδικών ακτινοσκιερών σημάνσεων, συνήθως από τιτάνιο για τον εύκολο εντοπισμό της ύποπτης περιοχής σε μεταγενέστερο χρόνο.